سوئینگ تریدینگ (Swing Trading) چیست؟
معاملهگران بازارهای مالی برای ترید از رویکردهای مختلف معاملاتی استفاده میکنند. یکی از این روشها سوئینگ تریدینگ (Swing Trading) یا نوسانگیری است که در بازههای زمانی متغیر کاربرد دارد. ما در این مقاله از اوستریچ قصد داریم با بیانی ساده و روشن شما را با مفهوم سویینگ تریدینگ آشنا کنیم و مزایا و معایب Swing Trading را برشمریم. در ادامه مطلب هم به تفاوت این سبک معاملاتی با معاملات روزانه پرداخته و استراتژیها و اندیکاتورهای معمول برای سویینگ تریدینگ را معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
سویینگ تریدینگ چیست؟
سویینگ تریدینگ یک استراتژی معاملاتی محبوب است که برای سود بردن از حرکات یا نوسانهای قیمت در بازار طراحی شده است. تریدرهای نوسانگیر پیش از بهوقوع پیوستن یک حرکت قابلتوجه در قیمت یک دارایی، آن را شناسایی کرده و پوزیشن معاملاتی خود را در جهت خرید یا فروش باز میکنند، سپس با رسیدن ارزش معامله به قیمت هدف و کسب سود مورد نظر، آن را میبندند.
تریدرهای این سبک با فرض غیرخطی بودن رشد قیمتها از افتوخیزهای آن استفاده میکنند. در واقع این معاملهگران در کمین مینشینند تا حرکت افزایشی یا کاهشی بعدی یک دارایی را شکار کنند و سودآوری آنها به تشخیص درست حرکات منظم قیمت و روند بازار بستگی دارد.
سویینگ تریدینگ با اکثر استراتژیهای معاملاتی میانمدت و بلندمدت که به دنبال تغییرات اساسی در حرکات قیمت هستند، متفاوت است. این روش برخلاف استراتژیهایی که گاه باعث میشوند یک سرمایهگذاری چندین سال به طول بینجامد بیشتر به دنبال غنیمتشمردن فرصتهای کوتاهمدتی است که در آن ارزش یک دارایی با حداقل افزایش یا کاهش بهینه قیمت مواجه میشود.
اصول کلیدی در سوئینگ تریدینگ (Swing Trading)
سوئینگ تریدرها برای شناسایی نقاط ورود و خروج، به ابزارهای متنوع تحلیل تکنیکال تکیه میکنند، از جمله:
- میانگینهای متحرک (MA) برای تشخیص جهت روند
- شاخص قدرت نسبی (RSI) برای بررسی وضعیت اشباع خرید یا فروش
- مکدی (MACD) برای بررسی تغییرات مومنتوم
- سطوح حمایت و مقاومت برای تشخیص محدودههای برگشت قیمت
- الگوهای کندلی، خطوط روند و کانالها برای تایید نقاط ورود و خروج
۲- شناسایی امواج بازار
بازارها بهطور معمول در قالب امواج حرکت میکنند: حرکات صعودی، اصلاحی و نزولی. یک سوئینگ تریدر سعی میکند ابتدای یک موج صعودی وارد معامله شده و پیش از پایان آن، با سود خارج شود. شناسایی صحیح این امواج نیازمند تجربه و استفاده از ابزارهای تحلیل است.
۳- مدیریت ریسک حرفهای
از آنجا که هیچ تحلیلی همیشه درست نیست، تعیین حد ضرر (Stop Loss) و حد سود (Take Profit) برای محافظت از سرمایه ضروری است. نسبت ریسک به بازده مناسب نیز در تصمیمگیری معاملهگران نقش کلیدی دارد.
۴- توجه به اخبار و عوامل فاندامنتال
اگرچه تمرکز سوئینگ تریدرها بهطور عمده بر تحلیل تکنیکال است، اما بیتوجهی به اخبار اقتصادی مهم، گزارشهای مالی، تغییرات نرخ بهره یا اخبار مربوط به پروژههای رمزارزی میتواند به ضرر ختم شود. این اخبار ممکن است ناگهانی بر روند قیمتها تاثیر بگذارند.
مقایسه سوئینگ تریدینگ با اسکلپ تریدینگ
همانطور که گفتیم، یکی دیگر از روشهای معاملاتی رایج در بازارهای مالی، اسکلپ تریدینگ یا معاملات روزانه است. در این روش، معاملات در بازهی زمانی چند کندل (نهایتاً ۱ ساعت) انجام میشوند و روش معاملاتی کوتاهمدت به حساب میآید.
معاملهگران روزانه به صورت مکرر از ابزارهای تحلیل تکنیکال برای برآورد روند قیمتی در بازار استفاده میکنند تا بتوانند از کوچکترین نوسانات قیمت در روز سود بگیرند. البته لازم به ذکر است که سوئینگ تریدینگ هم اگر کمتر از یک روز طول بکشد، یک معامله روزانه ارزیابی میشود؛ اما طبیعتاً راهبردهای تریدر برای انجام این دو معامله با هم تفاوت دارد. ازاینرو، در ادامه قصد داریم تفاوتهای اسکلپ و سوئینگ تریدینگ را بررسی کنیم:
- اسکلپرها باید نهایتاً از نوسانات یک روز برای کسب سود استفاده کنند، درحالیکه سوئینگرها میتوانند یک پوزیشن را تا زمان برگشت روند باز نگه دارند.
- معاملهگران روزانه بهصورت مکرر از ابزارهای تحلیل تکنیکال استفاده میکنند. این در حالی است که معاملات نوسانگیر، در کنار تحلیل تکنیکال، فرصت استفاده از تحلیل بنیادی (فاندامنتال) و سایر روشهای تحلیلی را نیز دارند.
- معاملهگران روزانه مجبور هستند تا در طول روز، مدام نوسانات بازار را رصد کنند. اما معاملهگران روزانه مجبور نیستند همه چیز را در طول روز رصد کنند؛ چون آنها میتوانند معاملات خود را بیش از یک روز باز بگذارند.
موارد فوق جزء رایجترین و اصلیترین تفاوت معامله روزانه و معامله نوسانگیری در بازارهای مالی چون فارکس و ارز دیجیتال هستند. البته از این روشهای معاملاتی میتوان در بازار بورس، کالا، طلا و … نیز استفاده کرد.
مزایا و معایب سویینگ تریدینگ
اگر با وجود اطلاعات ارائهشده در این مقاله هنوز نمیدانید که این روش معاملاتی برای شما مناسب است یا خیر، بهتر است نگاهی هم به مزایا و معایب سویینگ تریدینگ داشته باشید.
مزایای سویینگ تریدینگ
اگر بخواهیم مزایای سویینگ تریدینگ را به صورت خلاصه عنوان کنیم به موارد زیر میرسیم:
- ایدهآل برای افرادی که وقت کمی دارند: اگر شغل تماموقت دارید و نمیتوانید کل روز را جلوی نرمافزار معاملاتی خود بنشینید، این روش معاملاتی برایتان مناسب خواهد بود. معاملات نوسانگیری میتوانند از ۱۵ دقیقه تا چند روز یا چند هفته طول بکشند. اینکه معامله شما چقدر طول میکشد به مدتی بستگی دارد که طی آن انتظار دارید قیمت دارایی مورد نظر طبق پیشبینی شما پیش برود.
- عجلهای برای تکمیل حرکات قیمت بازار وجود ندارد: برخلاف معاملات روزانه که تریدر در آن به دنبال گرفتن سودهای منظم اما کوچک در طول یک روز است، سویینگ تریدر به دنبال یک حرکت قوی برای گرفتن سود بزرگتر است و قصد ندارد در طی روز چندین بار معامله کند. این تریدرها نگران زمانی که معامله طول میکشد نیستند و تمرکزشان بیشتر روی خروج از معامله پس از کسب سود است.
- برای تشخیص و شکار روند به استفاده از اندیکاتورهای تکنیکال نیاز دارید: بسیاری از تریدرهای نوسانگیر، برای تعیین نقاط ورود و خروج خود به اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال وابسته هستند و ترجیح میدهند به عوامل خارجی توجه نکنند. سه اندیکاتوری که در بخش قبل معرفی کردیم به این افراد کمک میکند تا نقاط بریکاوت روندهای رنج را تشخیص داده و پتانسیل رشد یا کاهش قیمت را پیشبینی کنند.
معایب سویینگ تریدینگ
البته که هیچ روش معاملاتی بدون عیب نیست و از جمله معایب سویینگ تریدینگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تسلط بر تحلیل تکنیکال فرایند زمانبری است: شما برای Swing Trading باید نمودارهای قیمت لحظهای را مشاهده و تحلیل کنید. تسلط پیدا کردن به تحلیل تکنیکال یک شبه اتفاق نمیافتد و نیاز به وقت و هزینه زیادی دارد. در واقع، تعیین نقاط ورود و خروج معامله برای یک تریدر خرد میتواند بسیار زمانبر باشد.
- معاملهگران سویینگ تریدینگ همیشه در معرض خطر گپ قرار دارند: برخی از تریدرها پوزیشنهای معاملاتی بلندمدتی را باز میکنند که چندین روز یا هفته طول میکشد. طولانی شدن زمان ترید امکان مواجهه با گپ (باز شدن بازار با قیمتی متفاوت از روز قبل) را افزایش میدهد. این گپ مخصوصا وقتی اتفاق میافتد که در زمان بسته بودن بازار، تغییرات فاندامنتال رخ داده باشد.
- استفاده از لوریج، ریسک از دست دادن دارایی را افزایش میدهد: اکثر معاملهگران نوسانگیر، برای به حداکثر رساندن معامله خود از اهرم یا لوریج استفاده میکنند. استفاده از اهرم در زمانی که طول مدت معامله زیاد باشد (مخصوصا اگر مدیریت سرمایه مثل قرار دادن سفارش استاپلاس هم رعایت نشده باشد) ریسک از دست رفتن سرمایه و لیکویید شدن را افزایش میدهد.
استراتژیهای سوئینگ تریدینگ
سوئینگرها ممکن است برای پیدا کردن بهترین فرصت ورود به پوزیشن، چندین روز صبر کنند. به همین دلیل، وجود استراتژی واضح و مشخص اهمیت بسیار بالایی در سوئینگ تریدینگ دارد.
استراتژیهای سوئینگ تریدینگ بسیار متنوع هستند. در واقع هر کسی میتواند با ترکیب و اصلاح هر روش و سبک، استراتژی مخصوص به خود را خلق و بعد از بکتست آن را بکار بگیرد.برخی از بهترین استراتژیهای سوئینگ تریدینگ عبارتند از:
- تقاطع میانگینهای متحرک
- الگوی فنجان و دسته
- الگوی سر و شانه
- الگوی پرچم و پرچم سه گوش
- الگوهای مثلث
- ترکیب اندیکاتورهایی مثل RSI، MACD و…
معاملهگری استراتژیک
معاملهگری استراتژیک شاید در نگاه اول اصطلاح پیچیدهای به نظر برسد، اما در حقیقت چنین نیست. منظور ما از معاملهگری استراتژیک، صرفاً این است که بیگدار به آب نزنید! برای هر حرکت خود در این بازار برنامه داشته باشید و مثل ربات به دستورات مکتوب خود عمل کنید.
تعیین حد ضرر
تعیین کردن حد ضرر در هر خرید و فروش ارز دیجیتال ضروری است. چراکه نمیتوان به بهترین تحلیلهای این بازار هم به طور ص درصدی اطمینان کرد. بنابراین سعی کنید پس از باز کردن هر معامله ارز دیجیتال، بلافاصله حد ضرر آن را نیز مشخص کنید.
البته تعیین حد ضرر هم شگردهای خاص خود را دارد که باید در جریان آموزش نوسانگیری ارز دیجیتال آن را فرا بگیرید. از این راه میتوانید در شرایط خطرناک بازار، سرمایه خود را ضررهای بزرگ در امان نگهدارید.
مدیریت سرمایه
مدیریت سرمایه میتواند طیف گستردهای از فعالیتهای یک تریدر را در بر بگیرد. اما مهمترین مسئله این است که تمام دارایی خود را وارد یک ترید نکنید. بلکه صرفاً بخشی از داراییتان را به معامله ارزهای دیجیتال اختصاص دهید که در بدترین حالت، اگر تمام آن را نیز از دست بدهید، مشکل جدی برای حساب شما ایجاد نشود.
هرگز داراییهای حیاتی زندگی خود را وارد بازار پررسیک معاملات نکنید. همچنین از آن مقدار دارایی که وارد بازار میکنید هم حدود ۲٪-۱٪ را وارد هر معامله سوئینگ تریدینگ کنید. این درصد برای اسکلپ تریدینگ به مراتب کمتر است.
کنترل احساسات
یکی از بدترین چیزهایی که به تریدرها (بهخصوص تریدرهای مبتدی) در بازار آسیب میزند، هیجانات احساسی است. ترس و طمع از جمله مهمترین احساساتی هستند که میتوانند تریدر را از مسیر تحلیلها خارج کرده و وی را دچار زیان کنند.
بنابراین توصیه اکید داریم که به تحلیل و استراتژيهای معاملاتی خود پایبند بمانید و از بروز رفتارهای هیجانی که منجر به خرید و فروش در زمان نامناسب میشود، خودداری کنید.
سوئینگ تریدینگ مناسب چه کسانی است؟
سوئینگ تریدینگ برای تریدرهایی مناسب است که به دنبال کسب سود از نوسانات قابلپیشبینی در بازههای چندروزه تا چندهفتهای هستند. این سبک نه به اندازه ترید روزانه زمانبر است و نه مثل سرمایهگذاری بلندمدت نیاز به صبر چندماهه یا چندساله دارد.
با تکیه بر ابزارهای تکنیکال، مدیریت ریسک و داشتن نظم شخصی، میتوان از این روش معاملاتی سود قابل توجهی کسب کرد. با این حال، شناخت روند بازار و داشتن استراتژی مشخص، رمز موفقیت در این سبک است.